YourSkills: behandeling voor agressie

Universiteit Utrecht voert vanaf 1 juni 2019 een effectiviteitsonderzoek uit genaamd YourSkills. Het onderzoek gaat over het gebruik van rollenspel en Virtual Reality (VR) bij de behandeling van gedragsproblemen op het gebied van agressie. De doelgroep is jongens van 8 tot 13 jaar en 6 maanden.

RIOzorg vindt zorginnovatie belangrijk, daarom werken wij mee aan het onderzoek. Het onderzoek bevat drie soorten behandelingen: reguliere behandeling, VR óf rollenspel. De laatste twee vallen onder YourSkills. Lees hier meer over de opbouw van het YourSkills-onderzoek.

 

Waaruit bestaat de VR-behandeling?

Bij de VR-behandeling leren de cliënten op een leuke en actieve manier nieuwe vaardigheden om met hun boosheid om te gaan en sociale conflicten te voorkomen. Ze oefenen deze vaardigheden intensief door middel van een VR-bril direct in de VR-omgeving. De behandelaar begeleidt de oefeningen en past deze aan aan iedere cliënt.

 

 

Hoe verloopt het effectiviteitsonderzoek?

Vanaf 1 juni 2019 vraagt RIOzorg aan ouders/verzorgers die hun kind bij RIOzorg aanmelden of zij willen deelnemen aan het onderzoek. Hierna kijkt de Universiteit Utrecht eerst of YourSkills inderdaad bij het kind zou passen. Daarna volgt er een loting welke van de drie behandelingen het kind zal volgen: (1) YourSkills met VR, (2) YourSkills met rollenspellen of (3) de reguliere zorg van RIOzorg. Door deze drie behandelingen te vergelijken, weten we straks of YourSkills net zo effectief is als het standaard behandelaanbod. Daarbij wordt er bepaald of oefenen in VR een meerwaarde heeft.

Locaties van de behandelingen

De behandeling wordt op drie van onze locaties aangeboden. Dat zijn ons hoofdkantoor in Arnhem, onze locatie  in Den Haag en onze locatie in Amersfoort.

 

Aanmeldproces bij RIOzorg

Meer informatie over het aanmeldproces van uw kind bij RIOzorg vindt u op de pagina Aanmelden.

 

Meer informatie over het onderzoek

Als u meer inhoudelijke informatie wilt over het onderzoek kunt u mailen naar Sophie Alsem s.c.alsem@uu.nl. Zij is onderzoeker van het YourSkills-project en werkzaam bij Universiteit Utrecht, ook kunt u meer lezen op de website van YourSkills.

Via onze Blog kunt u up-to-date blijven over de ontwikkelingen van YourSkills.