YourSkills: behandeling voor agressie

Universiteit Utrecht voert vanaf 1 juni 2019 een effectiviteitsonderzoek uit over het gebruik van rollenspel en Virtual Reality (VR). Deze behandeling heet YourSkills en behandelt gedragsproblemen op gebied van agressie. De doelgroep is jongens van 8 tot en met 12 jaar.

RIOzorg vindt zorginnovatie belangrijk, daarom werken wij mee aan het onderzoek. Het onderzoek bevat drie soorten behandelingen, waarvan YourSkills een behandeling met VR óf rollenspel is.

 

Waaruit bestaat de VR-behandeling?

Bij de VR-behandeling YourSkills leren jongens op een leuke, actieve en intensieve manier nieuwe vaardigheden om met hun boosheid om te gaan en sociale conflicten te voorkomen. Ze oefenen deze vaardigheden door middel van een VR-bril direct in de VR-omgeving. De behandelaar begeleidt de oefeningen en past deze aan aan iedere cliënt.

 

 

Hoe verloopt het effectiviteitsonderzoek?

Vanaf 1 juni 2019 vraagt RIOzorg aan ouders/verzorgers die hun kind bij RIOzorg aanmelden of zij willen deelnemen aan het onderzoek. Hierna kijkt de Universiteit Utrecht eerst of YourSkills inderdaad bij het kind zou passen. Daarna volgt er een loting welke van de drie behandelingen het kind zal volgen: (1) YourSkills met VR, (2) YourSkills met rollenspellen of (3) de standaard zorg van RIOzorg. Door deze drie behandelingen te vergelijken, weten we straks of YourSkills net zo effectief is als het standaard behandelaanbod. En er wordt bepaald of oefenen in VR een meerwaarde heeft. De drie soorten behandelingen zijn gebaseerd op effectieve methoden en ze worden gegeven door ervaren behandelaren van RIOzorg.

Locaties van de behandelingen

De drie locaties waar de nieuwe behandeling wordt aangeboden zijn ons hoofdkantoor in Arnhem, onze locatie aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag en onze locatie in Amersfoort aan de Van Asch van Wijckstraat.

 

Aanmeldproces bij RIOzorg

Meer informatie over het aanmeldproces van uw kind bij RIOzorg vindt u op de pagina Aanmelden.

 

Meer informatie over het onderzoek

Als u meer inhoudelijke informatie wilt over het onderzoek kunt u mailen naar Sophie Alsem s.c.alsem@uu.nl. Zij is onderzoeker van het YourSkills-project en werkzaam bij Universiteit Utrecht.

Via onze Blog kunt u up-to-date blijven over de ontwikkelingen van YourSkills.

 

 

Coronavirus: advies en preventieve maatregelen

Ook RIOzorg bereidt zich voor om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. We volgen hierbij het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Cliënt bij ons of ouders/verzorgers van een cliënt? Bekijk onze richtlijnen en preventieve maatregelen