Leren leren dat leren leuk kan zijn

Lars Dullaert (12) uit Elst gaat komend schooljaar naar het Gymnasium in Nijmegen. Toch bezocht de huidige groepachtleerling van de Elstar de cursus Leren leren op het Westeraam, een programma van RIOzorg uit Arnhem dat basisschoolleerlingen beter moet voorbereiden op de middelbare school en leren. Gisteren zwaaide de eerste groep van in totaal tien leerlingen met een certificaat af, onder wie Lars. „Het gaat voor mij op school allemaal wat te makkelijk. Omdat ik denk dat het volgend jaar moeilijker wordt, wilde ik deze cursus graag volgen”, vertelt hij na afloop. „En ik heb veel geleerd, over plannen, maar ook hoe je hersens werken. Dat het bijvoorbeeld slim is om iets op te schrijven en ook te tekenen. Dan gebruik je beide hersenhelften en blijft het beter hangen.”
Ook Meike Lindeman (10) heeft er veel van opgestoken. „Ik kan me nu beter concentreren en heb ook geleerd hoe je leren voor jezelf leuk kunt maken. Door af en toe pauze te nemen en jezelf met iets leuks te belonen bijvoorbeeld.”

De training ‘Leren leren’ komt uit de koker van het voor deze regio in Arnhem gevestigde RIOzorg, het Regionaal Instituut Ontwikkelingsproblemen. Daar bestaan al langer programma’s om kinderen bij te staan in hun ontwikkeling en Leren leren was er daar een van. Het richt zich met name op kinderen in groep zeven en acht van het basisonderwijs.„Delen van het programma werden ook hier al gebruikt bij kinderen die hier behandeld worden. Maar we hadden al snel door dat er ook regulier aandacht voor is. Ook uit het onderwijsveld zelf kregen we verzoeken om het breder aan te bieden”, zegt Marga Bron van RIOzorg.

Lars Dullaert en Meike Lindeman rondden gisteren in Elst de eerste jaar-gang van Leren leren, van RIOzorg, af. foto Erik van ’t Hullenaar

Lars Dullaert en Meike Lindeman rondden gisteren in Elst de eerste jaar-gang van Leren leren, van RIOzorg, af. foto Erik van ’t Hullenaar

In Elst stond de cursus Leren leren afgelopen schooljaar voor het eerst op het programma en kende tien deelnemers die door de ouders en via scholen waren aangemeld. De kinderen leren tijdens de cursus vaardigheden op het gebied van plannen, tijdsmanagement en concentratie, maar ook hoe hun brein werkt en hoe dat voor specifieke leerdoeleinden getraind kan worden. „Maar er is ook aandacht voor dingen die voor de hand lijken te liggen. Bijvoorbeeld dat leren beter gaat op een eigen, rustige plek. Dus niet in de ruimte waar broertjes en zusjes spelen of tv kijken. Ook sommige ouders moeten daar op gewezen worden”, weet Janneke van Oostenbrugge uit ervaring. Zij is één van de psychologen die Leren leren heeft ontwikkeld.

Leren leren van RIOzorg helpt kinderen om zich beter voor te bereiden op leren en huiswerk maken op middelbare school.

© De Gelderlander, 11-05-2016, door Lex Halsema.