Aan de slag met angsten, zenuwen en onzekerheden

Zo’n tachtig procent van de Nederlandse scholieren met angstklachten krijgt geen hulp, hetgeen de kans vergroot dat ze als adolescent of (jong)volwassene ergere angststoornissen of zelfs depressies ontwikkelen. Angst kan bij scholieren leiden tot een lager zelfbeeld, problemen op school en/of in het contact met leeftijdsgenoten. Wanneer er sprake is van een hoge(re) mate van angst is het belangrijk om snel en effectief in te grijpen om zo te voorkomen dat de angst uitgroeit tot een angststoornis. Een angststoornis is namelijk de meest voorkomende psychische aandoening bij scholieren. Leer te Durven! is een laagdrempelige interventie die een passende keuze kan zijn om als school in te zetten op deze angst. De scholier wordt uitgedaagd om aan de slag te gaan met haar/zijn angsten en de bijkomende zenuwen en onzekerheden.

 

Snel en effectief ingrijpen op angst

De training Leer te Durven! kent een interactief karakter, omdat  gebruik wordt gemaakt van verschillende leer- en werkvormen. Omdat het een kleine groepsgrootte is (5 tot 8 leerlingen), is er oog voor elke individu. De scholieren leren hoe ze hun angstige en onzekere gedachten kunnen uitdagen en wat ze kunnen doen in een angstige situatie. Daarbij leren de scholieren ook te ontspannen. Te lang, te veel stress of angst, zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren; door de ontspanningsoefeningen krijgen de hersenen en dus de scholier een rustmoment.

 

Terug naar menukaart Over RIOzorg

Totstandkoming inhoud

De training Leer te Durven! is ontwikkeld door dr. Ellin Simon en prof. dr. Susan Bögels, in opdracht van het Trimbos Instituut. Uit onderzoek blijkt dat de interventie effectief is in het verminderen van angstklachten bij scholieren in de leeftijdscategoie 8 tot en met 12 jaar.   Leer te Durven! werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Zelf graag de training verzorgen als (zorg)professional? Dat kan, RIOzorg biedt ook een train-de-trainer programma aan!

 

“Angstige en onzekere gedachten uitdagen”

Highlights training

- Voor het PO (groep 5 t/m 8)

- Regio Ede | Elders in overleg

- 5 tot 8 leerlingen

- 8x 90 minuten

- Op school o.l.v.

een gecertificeerde trainer

- Evidence Based Practice

- Tip: ook als train-de-trainer programma mogelijk!

Samen de menukaart doorlopen?

Mail ons App ons