Meer over Gedragsproblemen

YourSkills

Universiteit Utrecht deed van 1 juni 2019 tot 1 januari 2021 een effectiviteitsonderzoek naar het gebruik van Virtual Reality en rollenspel bij de behandeling van agressieproblemen. Deze behandeling heet YourSkills, met als doelgroep jongens van 8 tot en met 13 jaar en 6 maanden. Door inzet van een VR-bril of rollenspel leert deze doelgroep op een leuke, actieve en intensieve manier nieuwe vaardigheden om met boosheid om te gaan en sociale conflicten te voorkomen. RIOzorg heeft meegewerkt aan dit onderzoek. 

Intussen is onze collega dr. Sophie Alsem in maart 2023 gepromoveerd op de inzet van Virtual Reality door de training YourSkills te ontwikkelen, waarin kinderen op een actieve manier nieuwe vaardigheden oefenen. Ook deed zij onderzoek naar de twee werkzame principes van YourSkills: leren omgaan met boosheid én leren het gedrag van anderen positiever te interpreteren. Sophie is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en als psycholoog Kind en Jeugd aan RIOzorg.

Geert (10 jaar) was altijd boos op de hele wereld

‘Waarom wist ik eigenlijk nooit, maar ik was altijd boos. Op de meester, op papa en mama en op mijn zusje. Ik wist echt van geen ophouden, ik sloeg door. Dit gebeurde steeds vaker. Op school zeiden ze dat het in de klas niet langer zo door kon gaan. Thuis was veel spanning en ruzie door mijn gedrag. Tijdens mijn behandeling is de Virtual Reality bril ingezet. Ik vond het maar niks, ik durfde het ook eigenlijk niet. Maar wat een bijzondere ervaring was dit! Situaties waarop ik wel móest reageren, daardoor begreep ik beter waarom mijn boosheid steeds terugkwam. Er is veel gebeurd nadat mijn ouders zijn gescheiden, ook daarover kan ik met mijn behandelaar van RIOzorg praten. Praten, praten, praten… ik heb er niet zoveel mee, maar door de afwisseling met de VR-bril is het oké. De behandelaar is eigenlijk echt een aardige vrouw bij wie ik mijn verhaal kwijt kan.’ Geert, 10 jaar

Ik ben blij dat ik niet alleen maar hoef te praten over mijn boosheid, maar juist met een VR-bril aan de slag kan gaan tijdens de behandeling.

– Geert (10) uit Breda