Woedend!?

Wel eens ervaren hoe irritant het is om door een klasgenoot beschuldigd te worden van iets dat je niet gedaan hebt? En dan ook nog eens op je kop te krijgen van de leerkracht?

Door Sarah de Greef, Manager Zorg/orthopedagoog/GZ-psycholoog/Cognitief gedragstherapeut VGCt bij RIOzorg – 25 maart 2019

Heb je wel eens geprobeerd zo snel mogelijk met een grote ovenwant een blokkentoren van kleine blokjes te bouwen? En heb je dat wel eens geprobeerd te doen met je andere hand dan je voorkeurshand? En dat een vriendje dan ‘per ongeluk’ tegen de tafel aanstoot, terwijl jij de toren aan het bouwen bent en zó je best doet om toren niet te laten vallen?

Dan is het een kunst om niet woedend te reageren, waardoor je jezelf nog verder in de nesten werkt…

Vorige week heb ik zowel in rollenspel als met een Virtual Reality bril op deze situaties – inclusief bijbehorende irritaties – ervaren. Daarbij mocht ik direct oefenen met skills (vaardigheden) als mezelf ‘relaxt maken’, ‘pauze nemen’ en ‘sterk denken’.

Dit alles betreft de voorbereiding van een gloednieuw cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma: YourSkills.

Start pilot effectiviteitsonderzoek

We starten met de pilot van het effectiviteitsonderzoek van de Universiteit Utrecht naar YourSkills. Dit is een behandeling voor jongens van 8 t/m 12 jaar met gedragsproblemen, zoals agressie, ruzies en driftbuien. In de behandeling leren jongens op een aansprekende manier nieuwe vaardigheden om handiger met hun boosheid om te gaan. Ze oefenen deze skills direct in rollenspel met de behandelaar of in een Virtual Reality omgeving.

Doel van de pilot is om het behandelprogramma dusdanig te optimaliseren, dat de behandelingen tijdens het effectiviteitsonderzoek zo goed mogelijk verlopen en dat de jongens er zoveel mogelijk van leren.

Aan de pilot, die enkel plaatsvindt op onze hoofdlocatie in Arnhem, kan een beperkt aantal kinderen mee doen.

 

Wil je meer weten over behandeling bij RIOzorg?

Neem contact met ons op via info@riozorg.nl of bel naar 026 8200208.

 

Geïnteresseerd in meer inhoudelijke informatie over het onderzoek?

Hiervoor kunt u contact opnemen met Sophie Alsem, werkzaam bij Universiteit Utrecht, e-mailadres s.c.alsem@uu.nl.