YourSkills-onderzoeker Sophie Alsem aan het woord

 Door Sophie Alsem, onderzoeker ontwikkelingspsychologie bij de Universiteit Utrecht

Heb je al gehoord van de nieuwe YourSkills behandeling? Deze wordt vanaf 1 september 2019 gegeven door RIOzorg. Het is een innovatieve behandeling voor jongens van 8 tot en met 12 jaar die snel boos worden en daardoor gedragsproblemen laten zien. Nu vraag je je misschien af wat er dan nieuw is aan YourSkills? Daar zal ik wat meer over vertellen.

Het onderzoek

Twee jaar geleden ben ik gestart als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Mijn doel is om behandelingen voor kinderen met gedragsproblemen nog beter te maken. Daarom heb ik samen met mijn collega’s YourSkills gemaakt. Uit onderzoek weten we dat kinderen beter leren als ze veel oefenen. Maar hoe kun je nu oefenen in een behandeling? Eén manier is om situaties in een rollenspel na te spelen met een behandelaar. Het kan ook door diezelfde situaties na te spelen in een virtuele wereld. Daarom heeft YourSkills twee versies: YourSkills rollenspellen en YourSkills virtual reality. Ik wil graag onderzoeken welke versie van YourSkills nu het best werkt.

Wat maakt YourSkills zo mooi?

Het mooie aan YourSkills vind ik dat dat kinderen tijdens de behandeling actief bezig kunnen zijn. Kinderen hoeven niet veel te denken of te schrijven maar gaan vooral lekker doen. Bij RIOzorg hebben er al zes kinderen meegedaan met YourSkills. Zij zeiden dat ze het oefenen heel leuk vonden! Ik was heel blij om dat te horen, want we weten allemaal: leren gaat beter als het niet alleen nuttig, maar ook leuk is!

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast geworden over de YourSkills behandeling? Vraag dan een flyer met meer informatie aan bij de behandelaar van uw zoon. Voor vragen over het onderzoek kan je mij, Sophie Alsem, mailen: s.c.alsem@uu.nl.