Woedend!? (YourSkills)
Wel eens ervaren hoe irritant het is om door een klasgenoot beschuldigd te worden van iets dat je niet gedaan hebt? En dan ook nog eens op je kop te krijgen van de leerkracht?
Door Sarah de Greef, oud-Manager Zorg/orthopedagoog/GZ-psycholoog/Cognitief gedragstherapeut VGCt bij RIOzorg
Heb je wel eens geprobeerd zo snel mogelijk met een grote ovenwant een blokkentoren van kleine blokjes te bouwen? En heb je dat wel eens geprobeerd te doen met je andere hand dan je voorkeurshand? En dat een vriendje dan ‘per ongeluk’ tegen de tafel aanstoot, terwijl jij de toren aan het bouwen bent en zó je best doet om toren niet te laten vallen?
Dan is het een kunst om niet woedend te reageren, waardoor je jezelf nog verder in de nesten werkt…
Vorige week heb ik zowel in rollenspel als met een Virtual Reality bril op deze situaties – inclusief bijbehorende irritaties – ervaren. Daarbij mocht ik direct oefenen met skills (vaardigheden) als mezelf ‘relaxt maken’, ‘pauze nemen’ en ‘sterk denken’.
Dit alles betreft de voorbereiding van een gloednieuw cognitief gedragstherapeutisch behandelprogramma: YourSkills.
Start pilot effectiviteitsonderzoek
We starten met de pilot van het effectiviteitsonderzoek van de Universiteit Utrecht naar YourSkills. Dit is een behandeling voor jongens van 8 tot en met 12 jaar met gedragsproblemen, zoals agressie, ruzies en driftbuien. In de behandeling leren jongens op een aansprekende manier nieuwe vaardigheden om handiger met hun boosheid om te gaan. Ze oefenen deze skills direct in rollenspel met de behandelaar of in een Virtual Reality-omgeving.
Doel van de pilot is om het behandelprogramma dusdanig te optimaliseren, dat de behandelingen tijdens het effectiviteitsonderzoek zo goed mogelijk verlopen en dat de jongens er zoveel mogelijk van leren.
Aan de pilot kan een beperkt aantal kinderen mee doen.
Wil je meer weten over behandeling bij RIOzorg?
Bekijk ons behandelaanbod en onze aanmeldprocedure. Heeft u vragen neem gerust contact op met RIOzorg, telefoonnummer 026 8200208 of mail naar info@riozorg.nl.
Geïnteresseerd in meer inhoudelijke informatie over het onderzoek?
Hiervoor kunt u mailen naar Sophie Alsem, e-mail s.c.alsem@uu.nl. Zij is onderzoeker van het YourSkills-project en werkzaam bij Universiteit Utrecht. Ook kunt u terecht op de website.