“Als de VR-training klaar is, blijf ik in ieder geval m’n gevoel checken en de skills gebruiken.” (YourSkills)
Jayden (12 jaar) is net klaar met de zevende sessie van YourSkills. In zijn behandeltraject maakt RIOzorg gebruik van de Virtual Reality (VR) behandelmethode.
“Hoe vond je van de VR-training?”
Jayden: “Ik vind het best wel origineel. Oefenen met de VR-bril op is veel leuker! Met de VR-bril op hoef ik namelijk niet alleen maar te praten drie kwartier lang, dat is niet echt iets voor mij. Alleen maar praten gaat mij vervelen. Met zo’n bril op zit je echt in de situatie, dus het voelt echt. Dat is weer wat nieuws, leuk. Je reageert ook meer zoals normaal, waardoor ik goed kan oefenen.
Het allermoeilijkste aan de training vindt Jayden om te denken aan de thuistrainingstaken. Hij oefent hiermee thuis, op school of bij voetbal met de geleerde skill.
Jayden: “Als het werkt, dan doe ik het nog een keer en nog een keer. Het mooie daarvan is dat ik dan blij blijf en niet meer zo boos wordt. Een keer op school werd de leraar boos op mij. Ik heb toen ‘pauze nemen’ ingezet. Ik zei toen: “Ik ben boos en ben zo terug”, waarna ik even de klas ben uitgelopen om af te koelen. Daar heb ik ook nog de skill ‘relaxen’ gebruikt om me te ontspannen. Daarna kon ik weer goed terug het lokaal in.”
Heb je nu echt het gevoel dat je iets aan de training hebt?
Jayden: “Ik zit hier niet voor niks. Je kan ook denken; ik zie wel hoe het afloopt. Maar ik doe er wat aan. Als de training klaar is, blijf ik in ieder geval m’n gevoel checken en de skills ‘relaxen’ en ‘jezelf sterk denken’ gebruiken. Ik merk dat het werkt, want op school gaat het nu goed. Als ik mezelf ben, hoef ik ook niet boos te worden.
Hoe ervaart moeder de VR-training?
De moeder van Jayden is het helemaal met haar zoon eens. “Alle kinderen met boosheid moeten dit proberen. Ze hoeven niet alles te onthouden, maar onbewust steken ze er toch dingen van op. Ze moeten het zelf ondervinden. Door de simulatievoorbeelden in de virtual reality kunnen kinderen denk ik beter voelen en de situatie beter ervaren. In de training wordt hen een spiegel voorgehouden, waardoor ze zich meer bewust worden van hun gevoelens en gedrag.
Mijn zoon had zich voorafgaand aan de training voorgenomen om zich tijdens de sessies bij RIOzorg heel goed in te houden en zich niet uit te laten lokken. Daardoor vroeg ik me af of het wel wat voor hem zou zijn. Dat zichzelf inhouden is hem niet gelukt. Juist door de simulatie werkt het en kan hij goed oefenen. In de afgelopen periode heeft hij mogelijk mede door de cursus echt het licht gezien. Zowel op school als thuis krijgt hij complimenten en gaat hij in een spiraal naar boven.”
Lees meer over de nieuwe behandelmethode YourSkills.