Online behandelen

Door Mariken van Oosterbosch, GZ-psycholoog/Orthopedagoog bij RIOzorg

Het is een turbulente tijd. Op maandag 16 maart 2020 was het ook voor alle collega’s van RIOzorg een hele omschakeling. Vanwege het coronavirus werd aan ons gevraagd om per direct zoveel mogelijk thuis te werken. Concreet betekende dit, van ‘face-to-face’ behandelen naar behandelen ‘op afstand’, online vanaf de computer thuis.

Inmiddels zitten de eerste weken van thuiswerken erop. En wat ben ik blij dat we in deze tijd van crisis, in een tijd leven met allerlei technologische oplossingen! In een stroomversnelling gingen we werken met allerlei nieuwe toepassingen om onze cliënten bij te staan. Zo heb ik een cursus gevolgd, waarbij ik samen met andere professionals live online leer om online te behandelen.

De eerste week aan de slag met online behandelen

Op maandag vooral overleg met collega’s via Skype. Op woensdag een kind-intake in het digitale klaslokaal (bij jullie ook wel bekend als het whiteboard). Ik vond het zelf spannend om te doen zo’n eerste keer, maar vooral ook heel leuk. Mijn cliënt, een jongen van 14 jaar, vond het geweldig. De verstaanbaarheid was goed en hij was goed in staat om zich verbaal, non-verbaal én digitaal uit te drukken! Uiteindelijk heeft hij een online whiteboard gebruikt om zijn gezin (inclusief huisdieren) te tekenen. Dit voelt net als in de therapiekamer, het ongemak en de onzekerheid van het tekenen tot de glimlach en de voldoening als het is gelukt. Hij was trots en ik ook!

Een paar uur later volgde een online schooladviesgesprek. Ik had de intern begeleider, leerkracht en ouders allemaal samen uitgenodigd in het digitale klaslokaal. In het begin was het even zoeken: “Waarom doet mijn webcam het niet” en “ik hoor niks!” en “waar moet ik kijken?”. Maar we zijn er samen uitgekomen en hebben uiteindelijk een heel goed schooladviesgesprek gehad. Een groot voordeel vond ik dat ouders, leerkracht en intern begeleider direct mee konden kijken op het whiteboard en naar de documenten. Iedereen was heel tevreden! De intern begeleider zei “Doen we het morgen weer zo? Dat vind ik namelijk wel prima!”

 

Tot slot op donderdag en vrijdag de hele dag online behandelingen. Zowel individueel als advies- en schoolgesprekken. Het leuke aan individueel behandelen is dat je ook een kijkje krijgt in hun thuissituatie. Zo kreeg ik van een cliënt een rondleiding door haar slaapkamer! Waarna we vervolgens de behandeling vervolgende vanuit de cognitieve gedragstherapie en zij dit schema heeft gemaakt op het whiteboard.

Ik vond het heel fijn dat iedereen zo snel gewend leek te zijn aan het online contact en online behandelen. Gezien de positieve ervaringen en reacties van cliënten blijf ik me graag verder ontwikkelen als online behandelaar. Op naar meer mooie nieuwe innovaties!