• Scholen

Tics

Een kind heeft een tic als het last heeft van een plotseling steeds terugkerende geluid of beweging die zich op een niet-ritmische manier herhaalt.

Een tic in beweging wordt een motorische tic genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de ogen krachtig dichtknijpen, met de mond of neus trekken, met arm of hand trekken, iets steeds willen aanraken. In plaats van een beweging, kan het ook een geluid zijn dat het kind herhaaldelijk maakt. Dat noemen we een vocale tic, zoals kuchen, roepen of snuiven.

Tics en ticstoornissen kunnen leiden tot pijnklachten, onbegrip, gepest worden en vermoeidheid. Ongeveer 2% van de kinderen heeft een chronische tic. Het syndroom van Gilles de la Tourette is een combinatie van motorische tics en vocale tics die langer dan een jaar iedere dag terugkomen.

Mogelijke behandelingen en ondersteuning tics

Afhankelijk van de hulpvraag inventariseren wij, in overleg met u, welk behandelaanbod het beste aansluit bij uw kind. Hierbij maken wij gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden. Meestal bestaat de behandeling van kinderen/jongeren met tics uit een combinatie van uitleg aan ouders, school en kind/jongere over de classificatie (= psycho-educatie) en individuele gedragstherapie.

Aanmelden

Aanmelden kan via onze aanmeldpagina. Wilt u eerst meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

Maatregelen coronavirus: onze werkwijze

Ook RIOzorg heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. We volgen hierbij het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Cliënt bij ons of aanmelden als nieuwe cliënt? Bekijk onze preventieve maatregelen