• Scholen

Tics

Plotseling steeds terugkerende geluid, beweging of gedachte die zich op een niet-ritmische manier herhaalt is een tic.

Een tic in beweging wordt een motorische tic genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de ogen krachtig dichtknijpen, met de mond of neus trekken, met arm of hand trekken, iets steeds willen aanraken. Een tic in geluid noemen we een vocale tic, zoals kuchen, roepen of snuiven. Van cognitieve tics spreken we als er herhaaldelijk gedachtes of beelden terugkeren.

We spreken pas van een tic-stoornis wanneer iemand veel tics heeft, ze dagelijks voorkomen en zich meerdere malen per dag voordoen. Daarbij hebben de tics een beperkende invloed op het dagelijks functioneren. Tics en ticstoornissen kunnen leiden tot pijnklachten, onbegrip, gepest worden en vermoeidheid. Ongeveer 2% van de kinderen heeft een chronische tic. Bij de chronische tic-stoornis houden de tics langer dan een jaar aan en is er een combinatie van motorische en vocale tics.

 

Mogelijke behandelingen en ondersteuning bij tics

Afhankelijk van de hulpvraag inventariseren we met het kind of de jongere (en de ouders/verzorgers) welk behandelaanbod het beste aansluit. Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden. Meestal bestaat de behandeling voor tics uit:

  • Psycho-educatie: een combinatie van uitleg aan ouders/verzorgers, school en de cliënt over de classificatie tics
  • Individuele gedragstherapie

 

Aanmelden voor onderzoek en/of behandeling van tics

Aanmelden kan via ons online aanmeldformulier. Eerst meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

Coronavirus | Werkwijze

Er zijn bijna geen coronamaatregelen meer, dit is goed nieuws. Maar corona is niet weg. Daarom volgen wij als RIOzorg nog enkele adviezen op om besmetting te voorkomen; we begroeten je graag met een glimlach en wij zorgen voor voldoende ventilatie en frisse lucht tijdens de behandeling. Bij klachten geldt nog steeds: blijf thuis en laat je testen (zelftest/GGD) en informeer RIOzorg zo snel mogelijk dat jouw afspraak niet kan doorgaan (middels het telefoonnummer: 026 820 02 08). Dit geldt ook als je gevaccineerd bent.