Dwang
Als een kind of jongere telkens terugkerende angstige gedachten heeft dan kun je spreken van dwanggedachten wanneer deze leiden tot dwanghandelingen.
Vaak zijn ze zich wel bewust van het feit dat de angsten niet gegrond zijn. Maar het is heel moeilijk om er van los te komen. Weerstand bieden aan de gedachten en handelingen lukt niet, waarbij de dwang als een ware kwelling wordt ervaren. De angst dat er toch iets misgaat overheerst.
Een dwangstoornis gaat vaak samen met somberheid, een gedragsstoornis of ADHD.
Voorbeelden van dwang
Een voorbeeld van dwang is de gedachte om ziek te worden bij het schudden van een hand van een ander. Deze dwanggedachte kan leiden tot een dwanghandeling. Vaak is dit het onmiddellijk wassen van de handen. Daarbij gaat het kind of de jongere het handen schudden zo veel mogelijk uit de weg. Een ander voorbeeld van een dwanggedachte is het sluiten van de deur op een bepaalde manier. Hierbij kan de angst aanwezig zijn dat er anders ‘s nachts in hun slaap iets ergs zal gebeuren met hunzelf of naasten.
Mogelijke behandelingen en ondersteuning bij dwang
Afhankelijk van de hulpvraag inventariseren we met het kind of de jongere (en de ouders/verzorgers) welk behandelaanbod het beste aansluit. Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden. Meestal bestaat de behandeling van een dwangstoornis uit een combinatie van:
- Pschyo-educatie: uitleg aan ouders/verzorgers, school en kind/jongere over de classificatie dwang
- Cognitieve gedragstherapie (individueel of in groepsverband)
- Ouder-/verzorgerbegeleiding
Aanmelden voor onderzoek en/of behandeling van dwang
Aanmelden kan via ons online aanmeldformulier. Wilt u eerst meer informatie? Neem gerust contact met ons op.