Autisme in de klas

Inhoud en doelstelling
In een training van 6 bijeenkomsten met huiswerkopdrachten leer je kinderen met autisme beter begrijpen en begeleiden. Want autisme begeleiden begint met autisme begrijpen; voel, ruik, proef, hoor en zie als iemand met autisme en ervaar wat een kind met autisme de hele dag ervaart! In de eerste bijeenkomst frissen we je kennis over autisme op en gaan we deze kennis wat verdiepen. We laten je in de tweede bijeenkomst ervaren welke moeilijkheden autisme in het
dagelijks leven met zich meebrengt. Een circuit van tien praktische opdrachten laat je beleven tegen welke muren kinderen met autisme op kunnen botsen. Op die manier brengt het Autisme Belevings Circuit ons van begrip tot autismevriendelijkheid. Tijdens deze workshop gaan we zelf voelen, ruiken, proeven, horen en zien hoe onze cognitie betekenis geeft aan waarnemingen en hoe dat anders in zijn werk gaat bij autisme. Elke stap in dit parcours wordt kort ingeleid, uitgevoerd en gekoppeld aan de autistische waarneming, met concrete tips voor autismevriendelijkheid als einddoel. Als we door kennis en ervaring meer begrip hebben voor kinderen met autisme gaan we het gedrag van een leerling met autisme observeren en analyseren m.b.v. het S-G-G (situatie, gedrag, gevolg). Natuurlijk besteden we veel aandacht aan het anders omgaan met autisme m.b.v. praktische aanpassingen in de klas . De terugkombijeenkomst is bedoeld voor het uitwisselen van ervaringen en het krijgen van feedback van de docent nadat de cursist heeft kunnen oefenen met het in praktijk brengen van de leerstof.

Doelgroep
Leerkrachten en intern begeleiders primair onderwijs

Aanvangsniveau
PABO, geen andere voorkennis vereist

Vrijstellingenbeleid
Er worden geen vrijstellingen gegeven

Duur
6 bijeenkomsten van 1 uur en 3 kwartier

Duur in-company
3 bijeenkomsten van 3 ½ uur (data en tijden in overleg)

Studiebelasting
18 uur totaal

Voorwaarden
Een certificaat kan worden behaald bij minimaal 83% aanwezigheid. Er worden geen eindtoetsen/examens afgenomen.

Studiemateriaal
Reader met benodigde literatuur ontvangen de deelnemers bij aanvang van de eerste
bijeenkomst. Bij in-company cursussen ontvangt de school de readers minimaal 2 weken van te voren.

Kosten
€ 197,- pp voor 6 bijeenkomsten
Kosten in-company:
€ 2937,- (maximaal 20 deelnemers voor 3 bijeenkomsten van 3 ½ uur.)
Cursusmateriaal is ingebrepen.

Aanmelden
Je kunt je eenvoudig aanmelden via het formulier op de website.
We hebben 20 plaatsen beschikbaar.
Arnhem (cursusnummer A-Aut2-15)

Data
24 september 2015
15 oktober 2015
5 november 2015
19 november 2015
10 december 2015
14 januari 2016

Tijdstip
Donderdagen van 16.00 tot 17.45 uur

Locatie

Jansbinnensingel 1
6811 AJ Arnhem
026-8200208
Je vindt ons op hoek naast het busstation op het Willemsplein. Boven op de gevel aan de Willemspleinzijde staat in lichtreclame Regionaal Instituut voor Dyslexie. RIOzorg zit in ditzelfde pand. De ingang vind je rechts van het hek aan de Jansbinnensingel, dus niet aan het Willemsplein.

Rotterdam (cursusnummer R-Aut2-15)
Data
15 september 2015
29 september 2015
13 oktober 2015
10 november 2015
24 november 2015
12 januari 2016

Tijdstip
Dinsdagen van 16.00 tot 17.45 uur
Locatie
Kruisplein 25H
3014 DB Rotterdam
010-8208695

Je vindt ons gemakkelijk als je de stationshal van Rotterdam CS rechtdoor uitloopt. In de groenstrook zie je Salt & Tasty, RIOzorg bevindt zich rechts daarvan op het Kruisplein tussen Doppio en Multicopy.

Maatregelen coronavirus: onze werkwijze

Ook RIOzorg heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. We volgen hierbij het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Cliënt bij ons of aanmelden als nieuwe cliënt? Bekijk onze preventieve maatregelen